34164546_Thym.jpg Tymianek - w starożytnej Grecji tymianek uznawano za symbol odwagi i siły. Dodawano go  m.in. do potraw, sporządzano z niego leki. W starożytnym Egipcie olejkiem tymiankowym balsamowano zwłoki. Ten półkrzew znany jest na całym obszarze Morza Śródziemnego, a także w północnej Ameryce i południowej Afryce. W Polsce poznano go od momentu panowania królowej Bony. W tamtych czasach przyjął się zwyczaj ofiarowania przez damy ziela tymianku swoim wybrańcom, szykującym się na wyprawy zbrojne. Ponadto kąpielom tymiankowym przypisywano moc powiększania biustu.
Tymianek wykazuje różne działanie m.in. działa antyseptyczne, przeciwzapalnie  oraz ściągająco. Jest również składnikiem wielu kosmetyków naturalnych przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej,  mieszanej oraz trądzikowej.

Copyright EllaBache Polska 2012 | Powered by ewosoftCMS.net | Design by INDIVI